• Naše práce z Techniky

          • Technika má byť predmet predovšetkým založený na praktickej činnosti a inak tomu nie je ani na našej škole. Síce nemáme dielne, ale snažíme sa viesť žiakov k tvorivému mysleniu, osvojiť si základné pracovné zručnosti a návyky a naučiť ich pracovať s rôznymi materiálmi a pomôckami.

            Žiaci dostanú zadanie. Svoju činnosť si na ďalšej hodine musia naplánovať, premyslieť a pripraviť si materiál, náradie, pomôcky a dopracovať sa k finálnemu výrobku, ktorý si sami naplánovali. Takto už zvládli vyrobiť viaceré pekné dekorácie z prírodného materiálu a zrecyklovali aj odpadový materiál.

            Do techniky patrí nielen výroba výrobkov, či pestovateľské práce, ale aj príprava jedál, čo sme si už tiež vyskúšali so siedmakmi a deviatakmi. Žiaci si doniesli recepty, podľa ktorých si dokázali pripraviť rôzne nátierky - vajíčková, tuniaková, bryndzová, sardinková a keďže tieto triedy majú techniku prvé hodiny, tak mali rovno zabezpečené raňajky, čo sa žiakov veľmi páčilo. Nakoniec sa spýtali, či by sme nemohli pripraviť aj nejaké sladké maškrty. Tak sme sa dohodli, že kto má záujem, ten si na ďalšiu hodinu donesie recept na nepečené maškrty, a tak sa aj stalo a žiaci si tentokrát pochutili na kokosových guličkách, či iných dobrotách.

            Výsledky ich usilovnej práce a snaženia si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii. 

          • Deň vedy na ZŠ Jedľové Kostoľany 

          • S potešením sme prijali pozvanie na žiacky vedecký projekt Deň vedy, ktorý pripravili žiaci a pedagógovia zo ZŠ Jedľové Kostoľany. V piatok 2.12. 2022 sme sa vybrali so žiakmi 8. a 9. ročníka autobusom na cestu „cez kopec“. 

            Plagátik s informáciami sľuboval „vedecký útok na naše zmysly“ - vedeckú šou, počas ktorej budú žiaci prezentovať a vysvetľovať rôzne fyzikálne a chemické deje. Výsledok predčil očakávania: čakala nás výborne zorganizovaná edukatívna aktivita v príjemnom prostredí predvianočne vyzdobenej školy.

            Na demonštráciách sa s vervou podieľali malí žiačikovia i starší žiaci, predvádzali a objasňovali pokusy a dozvedeli sme sa od nich i mnoho zaujímavostí zo sveta vedy a techniky. Veľa pokusov si mohli návštevníci sami vyskúšať. Aktivity boli rozdelené podľa tém do piatich rôznych priestorov: 

            Kvapaliny, plyny a ich vlastnosti: Tu sme sa presvedčili ako funguje kapilarita, difúzia, miešanie kvapalín s rôznou hustotou, videli dôkaz o tekutosti plynov, vyskúšali nestlačiteľnosť kvapalín a podivuhodné správanie sa viskóznej „ Nenewtonovskej“ kvapaliny. 

            Magnetizmus: V tejto učebni sme si prezreli „zhmotnené“ siločiary magnetického poľa na ploche i v priestore, zamysleli sa nad magnetickým poľom Zeme, obdivovali sme magnetickú reakciu ferrofluidu a pohrali sa s maketou magnetického vlaku so vznášajúcimi sa vagónikmi. 

            Optika a hry: Zopakovali sme si zákonitosti skladania a rozkladu svetla, odrazu v zrkadlách ako aj lomu lúčov pri prechode rôznymi šošovkami. Zábavným spôsobom sme si vyskúšali očné klamy aj „robotickú ruku“ z kartónu. 

            Elektrina a mechanika: Žiaci nám predviedli rôzne pokusy s ťažiskom a jednoduchými elektrickými obvodmi.

            Zvuk a daktyloskopia: Uši dostali zabrať na poslednom stanovisku s ukážkami šírenia zvuku. Ani by ste neverili, že obyčajná vidlička môže znieť ako kostolný zvon! Po tom čo si záujemci nechali odobrať odtlačky prstov, sme sa pobrali plní dojmov späť. Vyprevadila nás posledná vtipná inštalácia na prenos zvuku na schodišti.

            Ďakujeme organizátorom za inšpiráciu, ich zámer podporiť záujem detí o prírodné vedy sa určite vydaril.