• Vianočné hádanky

          • Máme tu posledný deň vianočného hádania. Súťaživosť žiakov bola úžasná, výsledky naskakovali ihneď po zadaní hádanky. V poradí rozhodovali minúty zadania správneho riešenia. Víťazom sa stal Samuel Kurkin s počtom bodov 35. Na 2. mieste skončila Adela Matejovová s počtom bodov 26 a na 3. mieste skončila Liliana Škodová. Tesne za ňou je Samuel Mihál s počtom bodov 23 a na 5. mieste Matej Biloš. Ceny dostanú od pani riaditeľky v januári po návarte do školy. Blahoželáme!

          • OZNAM PRE ČITATEĽOV!

          • Obecná knižnica bude počas vianočných sviatkov (21.12., 28.12. 2022 a 4.1.2023) zatvorená. Otvorí sa až 11.1.2023.

            Ďakujeme za pochopenie!

          • RADOSŤ V ŠKD :-)

          • Deti v ŠKD si našli do svojho klubu niečo pod stromčekom už teraz. Chceme sa s vami podeliť o tú radosť v ich očkách, tak nech sa páči...

          • Stupáky

          • Vo štvrtok 15.12. nás nesmierne potešila predvianočná dodávka od Kamenárstvo  s.r.o. zo Zlatých Moraviec. Firma darovala škole parádne kusy dlažby z prírodného kameňa andezitu, ktoré budú slúžiť ako ,,stupáky" chodníka vedúceho cez celú dĺžku priestoru za školskou budovou. Tento priestor sme postupne očistili a zveľadili a po dokončení sa bude konečne dať (za každého počasia) prejsť ,,suchou nohou" aj z tejto strany školského areálu.

            Okrem hodnotného materiálu a zabezpečenia dopravy, sme si mohli vo firme dokonca navyberať rôzne vzorky hornín pre hodiny biológie. Veľká vďaka pánovi Mgr. M. Cibirovi, konateľovi firmy, za jeho ochotu a ústretovosť!

          • Dôležitý oznam!

          • Vážení rodičia!

            Dnes sme na základe vysokého počtu chorých detí informovali o stave Regionálny úrad verejného zdravotníctva a ich vyjadrenie si pozrite v prílohe. To znamená, že zajtra sú žiaci I. aj II. stupňa doma a majú dištančné vyučovanie, samozrejme, že iba tí, ktorým to zdravotný stav dovolí!  V prílohe zverejňujeme rozvrh na dištančné vzdelávanie od zajtra: 16.12. až do stredy: 21.12.-dovtedy sa bude vyučovať dištančne cez Edupage. 22.12. sa bude konať online triednický vianočný piknik :-) V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať. Ďakujeme za pochopenie!

          • Zmeny v ekosystémoch počas zimy

          • Na hodine Environmentálnej výchovy sme si ukázali rôzne stratégie na prežitie počas zimy u bylín, krov a stromov: listnatých a ihličnatých. Žiaci prišli na to ako ľahko rozoznajú plod šípky a hlohu, prečo kríky investujú do produkcie chutných plodov a ako im slúžia vtáky pri rozširovaní semien. Dozvedeli sa ako je možné, že ihličnatý les dokáže byť zelený i v zime, čo slúži borovici ako nemrznúca zmes v bunkách a ako sa stromy bránia vyschnutiu pri nedostatku vody v pôde, keď je zamrznutá. Videli sme prežitie jednobunkových rias a lišajníkov na holej skale, vďaka symbióze. Pozorovali sme množstvo stôp a naučili sa rozlíšiť odtlačok psej a líščej tľapky. Počuli a videli sme letieť krkavcov a na záver nás potešil kŕdeľ vrabcov, o ktorých už odteraz budeme vedieť, že to nie sú sýkorky.

          • Vianočné hádanky

          • Počas decembra sa žiaci môžu zapojiť do súťaže "Vianočná hádanka". Každý deň sa im zobrazí nová hádanka so zimnou alebo vianočnou témou. Prvých 5 žiakov, ktorí najrýchlejšie uhádnu hádanku, získajú bod. Dnes uverejňujeme víťazov z prvého týždňa súťaže. Liliana Škodová získala najviac bodov.

          • Pytagoriáda

          • Minulý týždeň sa naši žiaci zúčastnili spolu so žiakmi celého Slovenska matematickej súťaže - Pytagoriády. Tento rok to bol už 44. ročník a na našu veľkú radosť sa úspešnými riešiteľmi v celoslovenskom merítku stali Juditka Olbertová a Samko Krigovský zo 4. ročníka spolu s Adelkou Matejovovou a Sebastiánom Šútorom z 5. ročníka a tiež so Sofiou Fajnovou z 8. ročníka, teda máme celkovo 5 úspešných riešiteľov, čo je úplne úžasný výsledok! Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov na okresnom kole, ktoré ich eštelen čaká, ale veríme, že pod vedením našich kolegov, Mgr. Z. Rajtarovej a Mgr. J. Zvolenského to dajú k spokojnosti všetkých. Veľa úspechov!!!

          • Krásavec v škole!

          • Tak za takéhoto krásavca, akého máme na našej chodbe vďačíme len a len Ivanke Šedivej, ktorá ho deťom v škole venovala z úprimného srdiečka so slovami: ,,Však nech sa detičky potešia." Vďaka patrí aj jej synovi, Andrej Šedivý, nášmu bývalému žiakovi, ktorý nám ho do školy priviezol. Deti sa naozaj veľmi tešia, pretože živý stromček sme v škole nemali už veľmi dávno a chodbu zaplavila krásna vôňa ihličia, teda aj blížiacich sa Vianoc. Veď napokon ich radosť vidno aj na fotkách, takže ešte raz ĎAKUJEME! :-)

          • VIANOČNÁ BURZA

          • Uvažujúc nad tým akú hodnotu má obyčajné slovo ĎAKUJEM si človek musí priznať, že to slovo má v sebe takú hĺbku a tajomnosť, aké tajomné sú naše srdcia a Skýcov opäť preukázal, že má veľké a dobré srdce. Chceme sa ozaj veľmi, ale že veľmi pekne poďakovať úplne všetkým, ktorí prispeli k dotvoreniu pravej adventnej atmosféry počas dnešných vianočných trhov. Ďakujeme všetkým pedagógom, ktorí sa nielen zúčastnili, ale pomohli s prípravami a prispeli aj výrobkami, ďakujeme za každý jeden výrobok aj od vás-rodičia, ale aj od našich žiakov, za priestory, za občerstvenie (D. Koklesová s manželom a R. Pavkovová), za hudbu, za to, že deti prišli predávať a v neposlednom rade za vás, milí priaznivci školy, že ste prišli a kúpou výrobkov ste opäť štedro podporili našu ZŠ. ĎAKUJEME! :-)

          • AKTÍVNA MATEMATIKA

          • V tomto vianočnom čase dostali žiaci I. stupňa veľmi pekný darček. Získali sme didaktickú pomôcku na matematiku, aby sa žiaci mohli aktívne učiť. Práve aktívna matematika slúži na učenie sa hravou formou. Ďakujeme veľmi pekne manželom Berovcom, viď. https://www.liberaterra.sk/ a sponzorom za to, že matematika môže byť zábavná a hravá. ĎAKUJEME!

          • Vesmír rukami detí!

          • Naši štvrtáci mali za praktickú úlohu vytvoriť 3D model slnečnej sústavy. Nech sa páči, pozrite, akých šikovných žiačikov tu máme Veď učiť sa môže byť ozaj zábavné!

          • Dôležité upozornenie!

          • Dôležité upozornenie!

            Z dôvodu odstávky elektrickej energie na Skýcove v nasledovných uliciach, do ktorých spadá aj naša škola sa zajtra vyučuje dištančne, všetci vyučujúci budú učiť cez EduPage-stačí sa pripojiť. Hodiny sú upravené podľa nasledovného rozvrhu a sú v trvaní 40 min.

                              8:00-8:40      8:50-9:30     9:40-10:20      10:30-11:10

            1.-2.ročník     SJL              ANJ                MAT

            3.-4.ročník    ANJ               SJL                MAT

            5.ročník        MAT               BIO                ANJ                 SJL

            6.ročník        ANJ               SJL                MAT                DEJ

            7.ročník        DEJ               MAT                SJL                 ANJ

            8.ročník        SJL                ANJ                BIO                 FYZ

            9.ročník        FYZ               SJL                 ANJ                MAT

            V piatok sa normálne pokračuje v prezenčnom vyučovaní. Ďakujeme za pochopenie!

          • KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABIČKY!

          • Včera sme v ZM odovzdali krásnych 25 krabičiek, v ktorých bolo toľko lásky, koľko sa len zmestilo. Chceme sa veľmi pekne poďakovať úplne všetkým, ktorí sa v rekordnom čase stihli zapojiť do tejto charitatívnej akcie. Po rozhovore s Miškou Holou - organizátorkou v ZM som zistila, že každá krabička s určitosťou nájde svojho majiteľa/svoju majiteľku, kt. ho zakaždým príjme s obrovskou vďakou a radosťou, často až so slzami v očiach. Ešte raz vám všetkým veľmi pekne ďakujeme za to, že ste ukázali svoje veľké srdiečka a aj takýmto činom ste prispeli k šíreniu radosti a vďačnosti za život, lebo AJ MY RAZ BUDEME...povedzme, že ,,ZRELÍ."

          • MIKULÁŠ NA ŠKOLE!

          • Počas druhého adventného týždňa sme si aj na našej škole zaspomínali na Sv. Mikuláša. Deviataci sa bravúrne zhostili svojej úlohy...posúďte sami a nielen deťom vyčarili úsmevy. Mnohí z nás prispeli k spríjemneniu tohto ,,štedrého" dňa aj svojím zovňajškom, dokonca aj v školskej jedálni to priam žiarilo! Ďakujeme úplne všetkým, ktorí akýmkoľvek činom, slovom, prejavom...spestrili tento deň, no najmä rodičom, kt. zabezpečili hodnotné balíčky od Mikuláša pre našich žiakov. A nezabudnime byť štedrí aj v našich milých slovách, úsmevoch, pomoci blížnym, veď každý z nás si zaslúži byť milovaný!

          • Hodina Vien, čo zjem v praxi!

          • Na hodine sme so žiakmi vyrábali zdravú nátierku, ktorá mala spĺňať všetky zásady vyváženej stravy. Žiaci si touto praktickou aktivitou utvrdili svoje nadobudnuté vedomosti. Druhou aktivitou bolo odšťavenie jabĺk, mrkvy a cvikle. Nie každý bol s výsledkom spokojný, ale boli aj takí, ktorí sa rozhodli tento produkt zaradiť do svojho jedálnička.

            Fazuľová nátierka – recept:

            varená fazuľa ( akýkoľvek druh )

            údené tofu – bezmliečna alternatíva alebo syrokrém ( bambino) – mliečna verzia

            plnotučná horčica

            soľ

            Všetky ingrediencie spolu vymixujeme, podľa chuti osolíme a podávame.

            Dobrú chuť

            Ďakujeme pani Matejovovej za domáci chlebík.

            Ak sa odhodláte vyskúšať, budeme radi, ak nám napíšete svoje postrehy.