• Ochutnávka ovocia 2023

          • Dnešný deň sme venovali nášmu zdraviuŽiaci 5. ročníka si pripravili pre ostatných žiakov I. a II. stupňa prednášky v rámci školského programu ovocie, kde cieľom je zvýšenie záujmu o konzumáciu ovocia či zeleniny pre udržanie si zdravého životného štýlu. Občerstvenie (jablká a jablkové pyré) nám zabezpečila spoločnosť Fresco plus, s.r.o. v rámci sprievodných vzdelávacích aktivít školského programu ovocie.

          • Talent je v každom z nás

          • Dňa 15.05.2023 sme sa so žiakmi 8. ročníka zúčastnili exkurzie do TalentCentra v Nitre. Účel toho miesta spočíva v tom, že tu žiaci nájdu podporu a nástroje k odomknutiu dobrých rozhodnutí na ceste za vzdelávaním a naplnením očakávaní od profesionálneho života po škole. Naši žiaci využívali pomôcky pre lepšie poznanie svojich záujmov a schopností. Získali a porovnali informácie o školách a povolaniach. V neposlednom rade dúfame, že dostali odpovede na otázky: Poznám sám seba dosť dobre, aby som sa správne rozhodoval? Aký má povolanie dopad na môj osobný život, sebarealizáciu a zdravie? Sme radi, že aj touto cestou môžeme individuálne rozvíjať talenty Vašich detí.

          • Národný projekt - Digitálny žiak

          • Národný projekt - Digitálny žiak, určený pre:

            - žiakov, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi,

            - žiakov, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí,

            - žiakov, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu.

            Zákonný zástupca sám vypĺňa registračný formulár, kde zadáva potrebné údaje.

            https://digitalnyziak.sk/rodicia/

            V prípade potreby, je naša škola pripravená kedykoľvek pomôcť s registráciou.

          • Súťaž v hláskovaní - Spelling Bee

          • Dňa 5.5.2023 si naši piataci vyskúšali súťaž “Spelling Bee”, ktorá ich preverila zo znalosti anglickej abecedy. Žiaci vedeli o súťaži od septembra, takže mali dosť času sa svedomito pripravovať. Na hodinách sme spolu absolvovali aktivity ako hláskovanie na správnosť, ale aj na čas, osemsmerovku, hádanie slov z poprehadzovaných písmen a rôzne iné.

            Výsledky: 

            1. miesto ADAM RÁCEK

            2. miesto LAURA MICHALISKOVÁ

            3. miesto ADELA MATEJOVOVÁ

            Víťazi boli odmenení diplomami a najlepší zo všetkých piatakov Adam Rácek si odniesol medailu. Víťazom GRATULUJEME, ale veľká pochvala patrí aj ostatným za nasadenie, ktoré pri aktivitách prejavili. Bola to skvelá celoročná motivácia na hláskovaní zapracovať.

          • 1. deň školy v prírode!

          • 1.deň našej školy v prírode dopadol nad naše očakávania!

            Rodičia nás pekne odprevadili, vystískali svoje ratolesti a hurá sa na cestu. Ani sme sa nenazdali a boli sme na mieste, kde nás uvítali animátorky z Tramptárie – Kika s Grétkou, ktoré nám podali informácie, čo všetko nás čaká a neminie. Ubytovali sme sa, rozdelili izby a šup na obed, po ktorom sme sa plní energie ponáhľali spoznať neznáme prostredie. Poobede sa už začalo s aktivitami. Keďže je tu všetko také rozprávkové, tak sme mali podľa indície rozlúštiť tajné heslo, potom si mali deti vymyslieť názov družstva, pokrik a vymyslieť erb. Kráľovi a kráľovnej sa balili darčeky a balíky prvej pomoci a večer sa konala ich korunovácia. Každý ukázal svoje práce, za čo dostal na bodovacom papieri svoje prvé tramptáre = body a mohol sa začať bál! Dobrá hudba, zábava a tancujúce deti nemohlo inak skončiť ako výbornou akciou, po ktorej sme sa vyčerpaní, ale plní zážitkov vybrali do postieľok. Uvidíme aké zážitky nám prinesie ďalší deň, ale o tom neskôr...

          • Svetový deň vody 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň vody 2023.

            Svetový deň vody (22.marca) sme si koncom mesiaca pripomenuli exkurziou do Čističky odpadových vôd LEMNA , ktorá sa nachádza na skok od našej školy.  

            Žiaci 2. stupňa sa dozvedeli kam putuje znečistená voda z ich domácnosti: od spláchnutia WC až po opätovný návrat do miestneho potôčika Leveša.

            Nedali sme sa odradiť ani premenlivým počasím. V areáli čističky nás pán inžinier Švec previedol všetkými jej časťami a porozprával na čo slúžia.

            Mnohí iste nevedeli, že to je unikátna vegetačná čistička, ktorá využíva drobnú vodnú  rastlinu žaburinku menšiu, ktorej vedeckému názvu (Lemna minor) ČOV - ka vďačí za svoj názov. Dozvedeli sme sa, že takáto čistička je finančne nenáročná a obci Skýcov už roky slúži s minimálnou údržbou. 

            Žiaci mohli opatrne nazrieť do mlynca, v ktorom sa odstraňujú hrubé časti splaškov na začiatku trajektu i do hlbokej šachty, ktorá odvádza očistenú vodu späť do obehu. Na záver  si žiaci zasúťažili vo vypracovaní otázok a vyriešení tajničky a bohatší o vedierko so žaburinkou (na hodiny biológie) a o vedomosti sme sa vrátili do školy. 

            Ďakujeme pánovi starostovi za sprostredkovanie a pánovi Švecovi zo ZSVS a.s ČOV Zlaté Moravce za odborný výklad .

          • Deň vtákov 2023

          • Vedeli ste, že 1. apríl je nielen deň zasvätený vtipkovaniu, ale je to zároveň Deň vtákov? V našej škole sa nám pri tejto príležitosti  podarilo zabezpečiť školské okná proti nárazom vtákov. Veľké zrkadliace sa plochy okien a dverí ponúkajú

            vtákom ilúziu priestoru, do ktorého sa snažia nič netušiac vletieť. Končí to často smrteľným zranením, o čom nás, bohužiaľ, pravidelne presviedčali mŕtvolky vtáčikov okolo budovy.

            Využili sme preto prvých pár teplých marcových dní na to, aby sme s deťmi polepili na okná špeciálne nálepky, ktoré sme dostali od SOS BirdLife (Slovenskej Ornitologickej Spoločnosti). Nálepky sú vo farbách, ktoré sú extra dobre viditeľné pre vtáky. Na okná sa lepia zvonka a vydržia niekoľko rokov (okná sa môžu umývať). 

            S deťmi sme si najprv pohovorili o tom, aké vtáky vidíme často v okolí školy,  prečo musíme vtáky chrániť, prečo sú okná na budovách nebezpečné pre vtákov a čo treba urobiť, aby sa nárazom predišlo. Takisto sme sa porozprávali o tom, čo treba urobiť, ak nájdu zranené alebo omráčené vtáčatko. Pre deti to bola aktuálna téma, a nadšene rozprávali o svojich zážitkoch.

            Potom sme podelili nálepky, určili sme ako majú byť rozložené a spoločnými silami sme polepili najexponovanejšiu časť budovy. Za ochotu a pomoc ďakujem pani upratovačkám a pani učiteľke Škodovej z prvého stupňa.

            S výsledkom sme spokojní, dostali sme veľa pozitívnych reakcií. Posúďte sami. Projekt realizovala pani učiteľka Ing. Magdaléna De Haas Horváthová. 

          • PYTAGORIÁDA

          • Sme veľmi radi, že naši žiaci sú bystré hlavičky!

            Jednou z nich je aj žiačka V. ročníka - Adela Matejovová, ktorá si na okresnom kole Pytagoriády vybojovala krásne 3. miesto. K úspechu jej srdečne blahoželáme a prajeme aj do ďalších rokov mnoho správnych výsledkov (nielen v matematike)

            A všetkým žiakom, ktorí našu školu vzorne reprezentovali: Terézie Slezáková, Samuel Krigovský, Judita Olbertová, Filip Zima, Sebastián Šútor a Sofia Fajnová patrí tiež veľké ĎAKUJEME!

          • Zápis do 1. ročníka - školský rok 2023/2024

            • uskutoční sa dňa 20.04.2023 (štvrtok) v čase od 09:00 – 12:00 hod. (potrebné individuálne dohodnutie času na tel. čísle 037/6346 128 alebo na e-mailovej adrese : skolaskycov@gmail.com),
            • účasť prezenčná za prítomností detí a zákonného zástupcu,  
            • prihlášku spolu s dotazníkom je možné odovzdať osobne, prostredníctvom poštovej služby alebo elektronickou prihláškou cez stránku zakladnaskolaskycov.edupage.org, resp. elektronicky cez e-slovensko,
            • zápisu sa zúčastňujú všetky deti, ktoré dovŕšia šiesty rok veku k 31.08.2023 (vrátane) a majú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky,  
            • ak dieťa bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania, zákonný zástupca  je povinný o tejto skutočnosti informovať riaditeľku základnej školy priamo pri zápise a predložiť fotokópiu rozhodnutia riaditeľky materskej školy o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania,
            • rozhodnutie o prijatí/ neprijatí bude vystavené najneskôr do 15.júna 2023.
          • Hodina deťom 21.03.2023

          • Zbierka Hodina deťom sa uskutoční zajtra v čase od 08:00 - 09:30 hod. Žiaci VIII. ročníka spolu s triednou učiteľkou sa v danom čase budú pohybovať po celej obci Skýcov.