• Deň vtákov 2023

          • Vedeli ste, že 1. apríl je nielen deň zasvätený vtipkovaniu, ale je to zároveň Deň vtákov? V našej škole sa nám pri tejto príležitosti  podarilo zabezpečiť školské okná proti nárazom vtákov. Veľké zrkadliace sa plochy okien a dverí ponúkajú

            vtákom ilúziu priestoru, do ktorého sa snažia nič netušiac vletieť. Končí to často smrteľným zranením, o čom nás, bohužiaľ, pravidelne presviedčali mŕtvolky vtáčikov okolo budovy.

            Využili sme preto prvých pár teplých marcových dní na to, aby sme s deťmi polepili na okná špeciálne nálepky, ktoré sme dostali od SOS BirdLife (Slovenskej Ornitologickej Spoločnosti). Nálepky sú vo farbách, ktoré sú extra dobre viditeľné pre vtáky. Na okná sa lepia zvonka a vydržia niekoľko rokov (okná sa môžu umývať). 

            S deťmi sme si najprv pohovorili o tom, aké vtáky vidíme často v okolí školy,  prečo musíme vtáky chrániť, prečo sú okná na budovách nebezpečné pre vtákov a čo treba urobiť, aby sa nárazom predišlo. Takisto sme sa porozprávali o tom, čo treba urobiť, ak nájdu zranené alebo omráčené vtáčatko. Pre deti to bola aktuálna téma, a nadšene rozprávali o svojich zážitkoch.

            Potom sme podelili nálepky, určili sme ako majú byť rozložené a spoločnými silami sme polepili najexponovanejšiu časť budovy. Za ochotu a pomoc ďakujem pani upratovačkám a pani učiteľke Škodovej z prvého stupňa.

            S výsledkom sme spokojní, dostali sme veľa pozitívnych reakcií. Posúďte sami. Projekt realizovala pani učiteľka Ing. Magdaléna De Haas Horváthová.